top of page
Logotype Ortopedi Skåne

Fot

Här har vi samlat allt du behöver veta gällande en operation.

Alla de operationer vi utför på framfoten görs i lokalbedövning, en s.k. fotblockad. Tidigare bedövades foten genom att lokalbedövning sprutades runt tårna som skulle opereras. Detta var ganska smärtsamt och har nog bidragit till att vissa är tveksam till en operation. Numera sker bedövningen så att ett nålstick placeras nedanför den inre fotknölen och två stick på fotryggen. Eftersom nålarna är mycket tunna känns sticken inte så mycket och lokalbedövning är inget man behöver oroa sig för.

Hallux Valgus

Orsaken till att stortån vinklas och att det bildas en ömmande knuta vet man inte säkert. Slapphet i ledband och senor är den troligaste förklaringen medan smala skor sannolikt inte har någon betydelse. Det är betydligt vanligare hos kvinnor och förekommer ofta i släkten.

 

De flesta patienter klagar över att skorna skaver över knutan på insidan. Endast gamla ingångna skor duger. Besvären kan börja smygande men blir ofta uttalade så småningom. Det finns ingen bestämd tidpunkt när det är dags för operation, det varierar från fall till fall. Smärta, svårighet att klara arbetet och skoproblem är faktorer som spelar in. Det finns ingen anledning att operera en besvärsfri fot i förebyggande syfte.

Målet med en operation är att göra framfoten smalare. För att klara detta räcker det inte med att mejsla av knutan, den kommer oftast tillbaka. Man måste också såga av benet ovanför ledhuvudet (knutan) – ”skapa ett benbrott” – och flytta ledhuvudet c:a 5-10 mm. mot lilltå-sidan. I detta nya (smalare) läge får ledhuvudet läka fast, vilket tar c:a 5-6 veckor. För att hålla det på plats under läkningstiden måste ibland ledhuvudet fixeras med en skruv, som sedan inte behöver tas bort. Den i Sverige vanligaste operationsmetoden, Chevronosteotomi, ger stor stabilitet vilket innebär att man får belasta foten fullt från början. Gipsbehandling över stortån används ibland. Vid en uttalad felställning av tån kan man dessutom ta ut en benkil på insidan av tån så att tån rätas upp. Denna operation fixeras med en klammer som kan sitta kvar.

Vid alla operationer av stortån blir det svullnad runt tån efteråt och det finns risk för nedsatt rörlighet efter operationen. Man får räkna med att tån är så svullen att det inte går att använda vanliga skor under c:a 2-3 månader. Sjukskrivningstiden i ett gående arbete är c:a 6 veckor.
Som slutresultat kan man förvänta sig en bestående smalare framfot och därmed mindre skobesvär. Tån blir oftast rakare vid operationen men en lätt återgång kan senare ske.

Hammartå

En tå som kröker sig kan ge en ömmande förhårdnad på ovansidan och ge skobesvär. Ofta förekommer en krokig 2:a tå samtidigt med en Hallux valgus. Tån kan då lägga sig ovanför eller under stortån.

Avlastande ringar och mjuka skydd mellan tårna kan först prövas innan man funderar på operation. Inlägg med pelott, en förhöjning bakom främre fotvalvet, kan räta ut tån och minska kröken. Om skobesvären är alltför uttalade kan det finnas anledning till operation.

Vid operation rätas tån ut genom att en del av skelettet tas bort och det bildas en slinkled. I början blir tån ”sladdrig” men stelnar snart till. Ibland är det bättre att göra en steloperation i den krokiga leden. För att steloperationen skall läka fixeras tån med ett metallstift i c:a 5 veckor. Under denna tid kan man inte ha vanliga skor. Stiftet dras ut vid återbesök efter 5 veckor. Det sker på mottagningen och är inte smärtsamt. I båda fallen tillåts full belastning från början.

Andra tån ligger ofta ur led vid en kraftig hammartå felställning. Då måste man skära av sträcksenan och ibland flytta böjsenan till ovansidan av tån för att tån skall komma på plats i leden och inte kröka sig igen.
Sjukskrivningstiden är c:a 5-6 veckor om stift används. Man får räkna med att tån blir något kortare efter operationen. Svullnad kan kvarstå i flera månader och tån blir ibland inte helt smal igen.

Slutresultatet blir oftast bra med en rak tå som inte ger skobesvär. Om man har besvär av en Hallux valgus samtidigt, kan båda operationerna göras vid samma tillfälle.

Hallux Rigidus

Artros, eller förslitning, i stortåns grundled kan uppkomma i ganska tidig ålder. Man vet inte säkert orsaken, men risken är större efter en skada i leden. Det är något vanligare hos män.

Patienten besväras av stelhet och smärta i leden med svårighet att böja tån uppåt. Detta ger i sin tur svårighet med gången och patienten går ofta på utsidan av foten.

Den första behandlingen man bör pröva är en rullsula alt. en MBT-sko – en påbyggnad under skon som gör att man kan trampa av utan att böja på stortån. Patienten får en remiss till Ortopedteknisk avdelning. Man kan också behandla smärtan med inflammationshämmande tabletter och ibland pröva kortisoninjektion i leden.

Om denna behandling inte ger tillräcklig smärtlindring kan man diskutera operation. Leden kan dock inte göras helt normal igen utan operationen inriktar sig på att öka rörligheten och minska smärtan. En vanlig metod är att såga av toppen på ledhuvudet så att rörligheten ökar ordentligt. Vid en annan metod sågas benet igenom så att leden blir glappare med ökad rörlighet som följd. Vid båda metoderna får man belasta foten från början och rörelseträning påbörjas efter några dagar. Sjukskrivning c:a 6 veckor. Ingen metod är säkert bättre än den andra.

Ingen av dessa metoder är bra då leden är helt utsliten. Då kan en steloperation av leden ge bra resultat. Stortån behöver vara gipsad i 6-8 veckor.

Man kan förvänta sig att smärtan minskar eller helt försvinner efter en operation och rörligheten blir bättre. Grundsjukdomen är emellertid kvar och besvären kan återkomma så småningom. Vid steloperation försvinner rörligheten helt i grundleden men man klarar sig förvånansvärt bra ändå. Ledsjukdomen är bortopererad och återkommer inte.

Skräddarknuta

Hos en del patienter är framfoten så bred att skorna skaver över utsidan av foten vid lilltån. Förändringen har fått sitt namn av att skräddarna förr satt med benen i kors på ett bord när de sydde och fick tryck mot utsidan av framfoten.

Det är inte någon benutväxt som orsakar besvären utan framfoten som har blivit för bred till följd av att ledbanden blivit slappare. Slemsäcken utanför ledhuvudet svullnar och blir ömmande.

Framfoten kan göras smalare genom att ledhuvudet vid lilltån sågas av och skjuts mot insidan av foten. Ibland används en skruv för att fixera ledhuvudet under läkningen. Sjukskrivning i ett gående arbete c:a 6 veckor. Belastning kan påbörjas genast.

Operationen ger oftast gott resultat med bestående smärtfrihet och smalare framfot.

bottom of page